Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Visokogorci na alpinističkoj edukaciji

Kako bi nadogradili svoje znanje, 7 članova Visokogorske sekcije te dva mlada člana HPD Garjevice prošli su edukaciju koju je organizirala PAK Annapurna iz Otočca, a na kojoj su naučili kočenje cepinom, izradu sidrišta u snijegu, izradu naveza za prelazak preko glečera te izvlačenja iz pukotina ledenjaka upotrebom sistema Sveti Bernard, a koristeći se pritom najosnovnijom alpinističkom opremom. Sunčan dan i hladni vremenski uvjeti pogodovali su pravom uživanju u edukaciji, a zvukovi cepina u tvrdi snijeg i škripanje dereza na snijegu pri temperaturi od -5 C miješali su se zvižducima velebitske bure.

Upravo takvi uvjeti slični su uvjetima u visokom gorju te su predstavljali ovu edukaciju vjernu stvarnim surovim uvjetima kazao nam je instruktor Stipe. Nakon uspješno uvježbanih tehnika polaznici edukacije su primili priznanje o savladanim tehnikama.

”Ovakva uspješna stručna edukacija o visokogorstvu je hvalevrijedna i čini ju značajnom, pogotovo iz razloga što na području naše županije nemamo uvjete za edukaciju u surovim uvjetima kakve pružaju Lika i Zavižan zimi uz metar i pol snijega, te bih zahvalio članovima Avanturističkog kluba Annapurna u ime svih polaznika” poručio je pročelnik Visokogorske sekcije Luka Piršljin.

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.