Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ranjeni planet…

Podijeljena su mišljenja oko toga može li se naučiti pisati ili se dar pisanja stječe pukim rođenjem. Kada se umjetnik ujutro probudi, on ne zna je li baš ovo dan kad će napisati nešto što će ga obilježiti, nešto što će još nekome značiti mnogo toga. Kako onda nastaje dobra pjesma i kako pronaći prave riječi ili pravu glazbu? (https://glazba.hr/citaj/kolumne/umijece-pisanja-pjesama/)

Uistinu, to je pitanje….. No, mi ne tražimo ovdje odgovor. Mi ćemo, a što je možda neuobičajeno za nas, kao i za ovu našu stranicu, objaviti upravo jednu takvu pjesmu. Da li je to dobra pjesma, da li su to dobre riječi, ne znamo, no znamo da u njoj ima puno istine i da odražava puno onoga što danas možda smatramo normalnim, a nikako nije normalno. Možda je pjesma malo “crna”, no ona odražava našu stvarnost i uistinu postavlja na kraju pravo pitanje. Kakav smo mi to soj?

Pjesmu je u cijelosti napisao jedan naš bivši član koji zbog zdravstvenih razloga više ne može biti aktivan u planini, no mozak, a i naliv-pero još ga dobrano služe. Njegovo ime je Mato Sarta. Pa evo Mato…ispunjavamo obećanje.

Ranjeni planet

Oluje, požari haraju planetom,

vidimo iz aviona, sjedamo u raketu.

Plaši li nas klima,

poplave, GMO i glad?

Trebaju li nam ratovi,

sav taj ljudski jad?

Azilanti, migranti,

lakomi politikanti?

Virusi, dronovi, otrovi,

ljudima poremećeni mozgovi.

Čujemo li više sebe,

pticu, pčelu ili bumbara?

Dok nam virtualni svijet

po razumu udara.

U Svemiru tražimo život,

uništavamo svoj.

Kakav smo mi to soj?”

— Mato Sarta —

Izvor fotografija: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.press.jhu.edu%2Fnewsroom%2Fwounded-planet-how-declining-biodiversity-endangers-health-and-how-bioethics-can-help&psig=AOvVaw3RtoYXGppwt6z6P41KV5Ma&ust=1699097476243000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBEQjRxqFwoTCIC_jL7dp4IDFQAAAAAdAAAAABAE i https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fpoetreecreations.files.wordpress.com%2F2012%2F07%2Fworld_crying_by_dess520.png&tbnid=S-rhGwd1dNLYVM&vet=12ahUKEwj_rc-x46eCAxVT_bsIHXGxA3sQMygGegQIARBQ..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Fpoetreecreations.wordpress.com%2F2013%2F06%2F07%2Ftears-for-the-world%2F&docid=3VKhlEw1P0EOsM&w=475&h=345&q=crying%20for%20world&ved=2ahUKEwj_rc-x46eCAxVT_bsIHXGxA3sQMygGegQIARBQ

Unos: K.Čikor

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.