Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke i priča Brankice Gibanjek koja je pobijedila ovu zloćudnu bolest: “Važno je da svoje zdravlje ne ostavljate sa strane!”

Listopad je poseban mjesec jer je posvećen borbi protiv raka dojke. Diljem Hrvatske organiziraju se brojne javnozdravstvene akcije kojima se podiže svijest o važnosti odlaska na redovite dijagnostičke preglede s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Redovitim pregledima koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Izvor:https://novosti.hr/nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-dojke/

Kad žena čuje dijagnozu da ima karcinom, svijet joj se pretvori u vrtlog iz kojeg pokušava pronaći izlaz. To saznanje izaziva erupciju raznih emocija koje je teško kontrolirati i predvidjeti. Upravo to se dogodilo i Brankici Gibanjek, koja je do dijagnoze živjela uobičajenim životom. Uživala je u svom poslu, obitelji te druženju s prijateljima. Dijagnoza maligne bolesti joj je, kaže, došla iznenada i neočekivano, pa iako je osjetila čudnu bol u grudima nije posumnjala da bi to mogla biti ta dijagnoza. Do njene dijagnoze, ove bolesti nije bilo u njenoj obitelji.

– Išla sam na redovite kontrole i sama sam se kontrolirala. Jedne godine sam pregled za nekoliko mjeseci zanemarila, tada su me dojke već i počele boljeti što mi je bilo čudno. Otišla sam na ultrazvuk kako sam bila i naručena, doktorica je primijetila, kako mi je rekla zasjenjenje kod jedne dojke, i rekla kako to nije dobro. Nakon toga napravila sam i mamografiju i punkciju koja je potvrdila njene sumnje da je to zloćudna novotvorina na dojci, ispričala nam je Brankica.

Nakon dijagnoze Brankica je nastavila liječenje u Zagrebu gdje joj je njen liječnik predložio da se ne ide sa kemoterapijama ili zračenjima već da se odstrani dojka. Od same dijagnoze do operacije prošlo je manje od dva mjeseca. Sve se brzo događalo da Brankica danas ima dojam da puno toga nije bila ni svjesna.

– Ti se budiš i misliš da se to ne dešava tebi, ideš liječniku i on ti priča, postavlja ti pitanja slažeš li se s ovim ili onim. Ja sam se slagala sa svim i potpuno mu vjerovala. Meni je bilo bitno da što prije završi operacija i da se to riješi. Prošlo je pet godina od dijagnoze i evo nalazi su hvala Bogu dobri, u granicama normale i sve držimo pod kontrolom, dodaje Brankica.

Najteži trenutak nakon dijagnoze bio joj je, kako reći svojoj obitelji.

– Tu su dvije kćeri kojima sam to morala reći i najvažnije mi je bilo objasniti im da bez obzira što sam ja oboljela to ne znači da će i one oboljeti. Cilj mi je bio da nemaju strah zbog toga. Onda smo išli razgovarati o mojoj dijagnozi, naravno bilo je tu suza, plača ali sam ih ohrabrila da ne smiju o tome razmišljati na najgori način jer će samo sebi štetiti. Kroz glavu mi je prolazilo da se one ne smiju razboljeti jer je pred njima život, kazala je Brankica i otkrila da nikada nije pomislila da neće pobijediti karcinom, jer želja joj je bila velika da uživa sa svojom djecom i unucima.

Najveća podrška u tom razdoblju bila joj je obitelj, osobito suprug Davor, koji joj je nakon operacije puno razgovorom pomogao da prihvati da joj je otklonjena dojka.

– Nakon operacije ja se nisam mogla pogledati u ogledalu, baš sam ih izbjegavala. Nisam mogla prihvatiti to da mi je odstranjena dojka. Netko će reći, šta je to, maknula si karcinom, ali ti se moraš psihički pomiriti da ti više nisi ista. Davor mi je tu puno pomogao sa svojim riječima podrške ali i što me je vidio onakvu kakva sam prije bila.

Nakon tri godine liječnik joj je ponudio rekonstrukciju dojke, što je i prihvatila. Danas Brankica živi aktivnim životom, uživa sa svojom obitelji i unucima. Kako kaže, danas su joj se promijenili prioriteti u životu, uživa u svemu onom za što je mislila da stigne.

– Važno je brinuti o sebi jer u jednoj sekundi kada dobiješ dijagnozu preokrene ti se cijeli život. Važno je da svoje zdravlje ne ostavljate sa strane. Važno je da žene idu redovito na kontrole, isto tako da redovito rade samo preglede. Ako osjetite bilo kakvu promjenu na svom tijelu ništa ne ostavljajte za sutra, odmah odite kod liječnika. Stići ćeš napraviti sve i na poslu i kod kuće, bitno je da stigneš kod liječnika na vrijeme, uputila je poruku ženama Brankica koja je danas aktivna članica Udruge žena liječenih od raka dojke sv. Margareta iz Dubrave.

– Predsjednica udruge Mira Turk je jedna predivna osoba koja se sa tom bolešću bori već dugi niz godina i velika je podrška svima. Osim nje i druge članice su velika podrška. Mi na sastancima kroz razgovor razmijenimo razne teme i situacije, puno se zezamo i tu je puno smijeha. Udruga djeluje na svoje članice pozitivno. Idemo na izlete, družimo se i velika smo si podrška međusobno što je najbitnije, zaključila je Brankica.

A mi planinari možemo samo nadodati da nam je iznimno drago što su hrabra Brankica i njen suprug Davor, naši članovi.

Izvor teksta i fotografija (uz suglasnost Brankice Gibanjek): https://superportal.hr/2023/10/10/listopad-je-mjesec-posvecen-borbi-protiv-raka-dojke-donosimo-pricu-brankice-gibanjek-koja-je-pobijedila-ovu-zlocudnu-bolest-vazno-je-da-svoje-zdravlje-ne-ostavljate-sa-strane/ i arhiva HPD Garjevica Čazma

Unos:K.Čikor

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.