Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mosor – mosoraški teški puti

Kad kontinentalci zabrazde na Mosor, onda je to događaj. Pogotovo po kiši. “Hepening”. Kamen, krš i maslina, drijenak i šipak. Ima svega, puno crvenih bobica od kojih moraš ići brzo “kakati”. Eh da ima i kamena. Pa stijena i opet kamen. Auuu…koliko tu ima kamena!? Toliko da ti u bubrege prijeđe, koliko ga ima. Baš ga ima. Hoće taj kamen biti i sklizak kad padne kiša. Hoće biti i tvrd, ko ne vjeruje neka ga opali usnom sa visine od cca 155-165 cm od tla uz ubrzanje od 9,81 m/sec. Garantiram da će osjetiti iznimnu kvalitetu i naravno, čvrstoću kamenog monolita. 

Kažu da je i pogled sa Velikog Kabla opak. Jedinstven. Uistinu je. Vjerujemo na riječ. Al mi to ne znamo 😂. Nama je vidljivost bila “smanjena”. Mjereno od vrha nosa u daljinu, nekih 45-50 metara. Ovisi o dužini nosa. Al kao da smo vidjeli. Tko ne vjeruje, upali “google”, pogleda fotku, pa pogleda u maglu, pa opet u fotku, pa u maglu, pa u……. i kako to sve brže radiš, ako si vješt, više ne znaš što je san, a što java. Optička varka. Nema “ne vidim”. Vidiš. “Oćeš-nećeš”.

E ima tamo i Vickovog stupa. Nije to klasični stup, panj, bandera, stup dalekovoda, telefonski stup ili stup srama, to je sklonište za neupućene. Crvene je boje, ako niste sigurni jel to baš to i slično je onom na Triglavu. Al onaj je sive boje, da si ne umislite da ste sad na Triglavu. Ako vam se to dogodi, il ste “povukli mulj”, il vam je netko uvalio neku krivu biljku ili ste totalni planinarski antitalent. 

Šalu na stranu, Mosor nas je ipak oduševio. Neke pogotovo. Zbog koljena, tabana, listova, bedara, guzica, usnica (umalo i zuba). Kada se izliječimo i kada na traumatološkoj vele “moš ić”, idemo opet 😂. Nakon terapija u Naftalanu. 

Tekst:Kristijan Čikor Fotografija:Tea Bednjanec, Maja Molnar Kurtanjek i Kristijan Čikor

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.