Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ima li na Moslavačkoj gori mjesta za sve ili samo za ……?

HPD Garjevica samo je jedna od mnogobrojnih udruga na području Grada Čazme, koja želi žiteljima ovog područja ponuditi nešto dobro, nešto što će zaokupiti pažnju kako onih najstarijih stanovnika, tako i onih najmlađih i ponuditi im odmak od ubrzanog i surovog tempa današnjeg, nemilosrdnog i nadasve stresnog način života. Želi im ponuditi jednu aktivnost koja je isključivo usmjerena na prirodu, na njeno pozitivno, stimulirajuće i gotovo iscjeljujuće djelovanje na čovjekovo zdravlje. Ta aktivnost je planinarenje i sve ono što iz planinarenja proizlazi. Velik broj stanovnika Čazme i okolice to je prepoznao i na tome smo im iznimno zahvalni. Zahvalni smo i Gradu Čazmi što konačno od Čazme kroz zahtjevan i kompleksan projekt “Čazma Natura” radi jednu predivnu prirodnu oazu, jedan otok sa mnoštvom zanimljivih, edukativnih sadržaja, što će dodatno unaprijediti i oplemeniti život ljudi ovog kraja.

Međutim, isto tako, ova udruga prepoznala je i enormne kapacitete i potencijale Moslavačke gore, gore koja cijelu povijest ljubuje, koketira sa Čazmom i ovim dijelom moslavačkog kraja. Nije to ništa čudno. To je logično jer Čazma, Garešnica, Kutina, Popovača i Moslavačka gora su praktički jedno tijelo. Jedna duša. Usprkos županijskim granicama.

Upravo zato su planinari i HPD Garjevice i Jelengrada i Yetija, gotovo stalno na Moslavačkoj gori i tu hodaju, švrljaju, uživaju, druže se, no isto tako i marljivo rade, “bore se”, trude, bez naknade, bez ikakve dobiti, bez skrivene fige u džepu. Sve to čine iz ljubavi prema Moslavačkoj gori, prema Moslavini, prema svom zavičaju.

Uređuju se planinarske staze, postavljaju se planinarski putokazi, uskoro i edukativne table, uređuju se atraktivne, povijesne i sve druge lokacije, grade se kršćanski znameni na istaknutim kotama, brine se o sigurnosti svih onih zaljubljenika u prirodne ljepote, koji hodaju ovom gorom. Jer to je poslanje i to je etika planinara. Eh da, da ne zaboravimo i planinari ne uništavaju!

ONI NE UNIŠTAVAJU PRIRODU!!!!

Zašto ovo naglašavamo? Jer smo frustrirani ponašanjem “nepoznatih” pojedinaca u našoj okolini. Objasniti ćemo.

Citiramo dijelove teksta sa jednog portala: “Lijepo vrijeme i dolazak proljeća mnoge je Čazmance i stanovnike okolice izmamio u šetnju Garjevicom, a jedno od ljepših odredišta za sve one koji žele udahnuti svježeg zraka je Pleterac. Iako je nekadašnja zgrada izletišta u privatnim rukama okolnom šumom može se slobodno šetati.

Proteklog vikenda šuma je bila puna izletnika koji su krenuli u berbu Medvjeđeg luka ili Srijemuža, ali i onih koji su samo došli u šetnju kao i mi, pa nas je iznenadilo što smo naišli na očiti primjer vandalizma za koji je teško očekivati da ga možete vidjeti tako daleko od ljudi.

Pitamo se što to treba biti u  mozgu vandala da često uništava markacijske oznake koje su postavili markacisti HPD-a Garjevica jer su puno truda uložili da postave oznake do Stare straže, Mjeseca i ostalih vrhova na Moslavačkoj Gori.

Osobito smo se iznenadili što smo naišli na uništeno mjesto za odmor pored potoka nešto dalje od jezera u Pletercu gdje su često brojni izletnici stali, odmorili se, ponekad roštiljali, a i članovi HPD-a Garjevica su  planirali dogovoriti sa Šumarijom proširenje odmarališta s još nekoliko klupa.

Teško je procijeniti je li netko razrušio odmorište iz čiste zlobe, vandalizma ili je htio nešto drugo poručiti.

Ljuti su planinari, ali i svi oni koji su ovdje znali stati i uživati u zvukovima prirode. Teba dodati da su kroz Garjevicu postavljene i table za biciklističke rute, pa su i bicklisti zakinuti za jedno lijepo mjesto na kojem su se mogli odmoriti.

S obzirom da je u blizini i kamenolom koji je dio projekta Čazma Natura, tu su postavljene i edukativne ploče te je cilj da ovaj kraj postane meka za turiste i izletnike. Pitamo se kome je u cilju i što ima od toga da uništava tuđi trud.”

Vjerujte i mi se pitamo i naravno nije prvi put da si postavljamo ovo pitanje. Čim su čazmanski planinari krenuli u označavanje čak 40 kilometara planinarskih staza po Moslavačkoj gori, netko je na potezu od Sv.Vida do vrha Vis, uništio gotovo sve planinarske markacije. Potom je netko uništio na nekoliko lokacija novopostavljene metalne planinarske putokaze, da bi nedavno, od kolega iz Popovače dobili informaciju da je netko oštetio jedan od izvora na njihovoj strani, a koji su marljivo, iz svog džepa, obnovili. Pitamo se zašto, tko i što je slijedeće?

Nismo budale, znamo zbrojiti dva i dva, “znamo” koji vjetrovi pušu Moslavačkom gorom i možemo pretpostaviti tko je “nestašan”, no za sada mirujemo. Napominjemo, za sada. Jer, sve ima svoje granice, tako i naše strpljenje.

Upućujemo ovom prilikom samo apel i prijateljski poziv da se sa takvim bezobzirnim, vandalskim načinom ponašanja prema tuđem, volonterskom radu prestane. Moslavačka gora je ogroman prostor i ima mjesta za sve. Za obične ljude, izletnike, šetače, gljivare, pilare, šumare, lovce, planinare, pjesnike, pisce, ljubavnike…..Baš za sve. Samo treba biti red i međusobno poštovanje. Bez zlobe.

Ovo nikom nije potrebno. Najmanje Moslavačkoj gori koju svi volimo.

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.