Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dječja orijentacijska utrka i Gojzericom od Kaptola do Kaptola – igrom i srcem planinari uz svoj grad

Protekli vikend bio je u znaku možda i najpoznatijeg sportskog događaja u Čazmi, nadaleko poznatog supermaratona Zagreb – Čazma ili poznatije “Od Kaptola do Kaptola”.

Taj vikend uvijek je i “alarm” udrugama sa čazmanskog područja da se na neki način aktiviraju i da u skladu sa svojim mogućnostima upotpune program koji prati ovaj centralni sportski događaj. Taj “alarm” upalio se i u našoj udruzi i smatramo da smo na njega reagirali onako kako se od nas i očekuje. Srcem, htijenjem, radom i ljubavlju prema zajednici u kojoj živimo i radimo.

O Dječjoj orijentacijskoj utrci citirati ćemo našu potpredsjednicu Natašu Furmek u cijelosti:

“26.ožujka održana je po prvi puta u samostalnoj organizaciji Hpd Garjevica Čazma Dječja orijentacijsku utrka za djecu uzrasta 5.-8. razred Osnovne škole. Jedanaest timova po, uglavnom 3 člana, iskoristilo je subotnje popodne u druženju i zabavi na otvorenom. Prekrasnu lokaciju “Vustje” koju smo uglavnom poznavali kao “kod ribarske” ili “kod ciglane” ispunio je pregršt dječjih glasova, smjeha i zabave. Cilj je bio u što kraćem vremenu ispuniti zadatak na svakoj kontrolnoj točki (KT), izbušiti perforacije da je zadatak obavljen i sa 10 odrađenih zadataka pohitati na cilj. Svoj tim nazvali su prema vlastitim željama tako je tu bilo Bonbončić, Jagoda, Bad boysa, Brzih i žestokih, Vatrenih rakuna, Malaca, Ružica….. Zadatke koje su djeca ispunjavala, osmislili su članovi HPD Garjevica i vodili računa da isti budu primjereni kako uzrastu sudionika, tako i sigurnošću sudionika kada ih budu izvodili. Na svakoj KT bili su raspoređeni planinari koji su pomno pratili ispunjavanje zadataka ali isto tako su bili na raspolaganju za slučaj bilo kakve pomoći sudionicima. Zadaci su bili usmjereni na poznavanje prirode, biljnog i životinjskog svijeta, poznavanje znamenitosti Lijepe naše i povijesnih ličnosti, motoričke sposobnosti, spretnost, snalažljivosti, upornosti… Utrka je počela nešto iza 15h, sudionici su bili pomalo zabrinuti kako će ispuniti zadatke, pozitivna trema osjećala se u zraku….prvi tim kreno je hrabro, nisu se dali smesti…..odradili su zadatak na prvoj KT i žurno pohitali prema slijedećj KT. Krenuo je i tim broj 2…i tako redom. Sve do posljednjeg ali ne manje važnog, 11-tog tima. Tijesna borba iznjedrila je pobjednike. Svi sudionici su uspješno završili utrku i nagrađeni na kraju sa predivnim medaljama, počašćeni sa sokovima i grickalicama, a tri najbolje ekipe dobile su i pobjedničke pokale. No, to nije bilo sve 😊😊 Hpd Garjevica počastiti će sve sudionike utrke izletom iznenađenja, što je djecu posebno razveselilo, a i nas 😉. Na kraju dana pomalo umorni ali ne skidajući osmjeh sa lica razigrani mališani pošli su svojim kućama. Čestitamo još jednom svim sudionicima, zahvaljujemo se roditeljima što su nam ukazali svoje povjerenje koje smo sudeći prema reakcijama opravdali i nadamo se ponovnom druženju dogodine 🥰🥰 . Sreća djece ispunila je i nas srećom i zadovoljstvom jer nema ništa ljepše na ovome svijetu od dječjeg osmijeha! Hvala vrijednim planinarima koji su sudjelovali u pripremi, organizaciji i provedbi utrke i do nekog novog druženja ostajte živi, zdravi i veseli 😘🥰👋👋!”

Reakcije na ovu utrku kako je spomenuto, bile su takve da nas je pomalo i strah hoćemo li slijedeće godine ponoviti ovako uspješnu organizaciju. Šalimo se, naravno. Ovo nam je velik poguranac u leđa i slijedeće godine idemo sa novim idejama i još boljom organizacijom. Bez straha!

A sada pokoja riječ i o planinarskoj “Gojzerici od Kaptola do Kaptola!”

Ideja nije od jučer, no sada je pala “na plodno tlo”. Temeljni cilj ovog, potpuno novog događaja u planinarskoj režiji, bio je podržati svojim aktivnim primjerom organizaciju jednu od najtežih maratonskih utrka u Hrvatskoj.

Da budemo iskreni, sa puno straha ušli smo u ovu priču. Bilo je tu mnogo sumnji i dvojbi. No vjerovali smo u sebe. Kao i uvijek. Vjerovali jedni u druge. Jer radi se ipak o nešto više od 61 kilometra kontinuiranog hodanja. I to po asfaltu. Najvećem neprijatelju svakog planinara. Od Trga bana Jelačića do Ulice kralja Tomislava u Čazmi. Velik zalogaj za svakoga jer nitko iz ekipe nije u kontinuitetu toliko hodao. No, ponovno se pokazalo da u malim ljudima kuca veliko i snažno srce.

Nebitno o spolu i godinama života. Jer hodale su dvije žene, naše Brankica i Ivančica, zatim čovjek u sedamdesetima, naš Ivica, pa naš Miroslav “Mirko”, pa ultra brzi Dejan i vrlo brzi Dražen, pa naši Darko, Žarko, Davor i Kristijan, a zadnjih 25 kilometara, negdje od Lipovca Lonjskog i najmlađi iz skupine, Lovro. Mogli bismo ih slobodno nazvati i “Prstenova družina” jer su različiti, a nosili su breme puno sumnje i ulazili u otvorenu borbu za zajednički cilj.

Njih desetero 20-ak minuta prije ponoći krenulo je sa centralnog zagrebačkog trga put svoje, rodne Čazme. U početku onako, veselo, razigrano, a kasnije tijekom 12-15 sati neprekidnog hoda, uz borbu i sa svojim unutarnjim demonima, napokon, pri pogledu na one naše poznate tornjeve crkve Marije Magdalene sa srcem velikim ko kuća, ponovno veselo i sretno.

Kako im je bilo, znaju najbolje oni sami. No nitko od njih neće lagati i reći da je bilo lako. Nije. No u životu je potrebno ponekad i trpjeti.

Mi ćemo samo konstatirati da su oni bili prvi i da su postali pioniri nečega što će nadamo se, privući u budućnosti još planinara-avanturista. Uostalom, ova udruga je po mnogo čemu u ovom kraju prva, “pionirska” i trudi se od svog početka biti takva. Vjerojatno zbog toga i okuplja u svojim redovima toliko ljudi.

Puno je već tekstova napisano neposredno nakon ovog događaja i u svim tim tekstovima ovoj udruzi i učesnicima Gojzerice iskazano je divljenje i poštovanje. Mislimo zasluženo.

I na kraju, ima li veće pohvale od ovog vikenda iza nas, za deset godina postojanja našeg društva. Teško!

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.