Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

HPD Garjevica kroz Opće planinarske škole

Početkom svake kalendarske godine, u mnogim planinarskim društvima, sa svojim radom započinju Opće planinarske škole. Škole koje svojim polaznicima pružaju osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama, djelovanje unutar planinarske udruge, te za stručno školovanje i usavršavanje u specijalističkim djelatnostima u planinarstvu.
Opća planinarska škola namijenjena je upoznavanju i informiranju članova HPS-a o mjerama sigurnosti pri sudjelovanju na lakim i umjereno zahtjevnim planinarskim izletima, turama i pohodima u planinama (citirano sa stranica HPS-a).

Pošto HPD Garjevica u svojim redovima ima već podosta planinarki i planinara koji su ovaj oblik školovanja “apsorbirali”, mlađim članovima, kao i onima koji su se kasnije uključili u rad društva ali i onima koji iz raznih razloga nisu imali ranije vremena ili volje za ovaj oblik školovanja, ove godine pružena je mogućnost da temeljnu planinarsku izobrazbu “odrade” u planinarskim školama u organizaciji nama susjednih društava. Tako se ove godine sedmero naših članova priključilo Općoj planinarskoj školi Društva prijatelja prirode iz Ivanić Grada, dok su se kao već iskusni i stručno osposobljeni planinari, dva člana našeg planinarskog društva pojavili kao predavači i u Općoj planinarskoj školi Društva prijatelja prirode iz Ivanić Grada ali i Općoj planinarskoj školi HPD Bilogora iz Bjelovara.

Posebno treba naglasiti da je ogroman, prvenstveno predavački i tehnički obol, dala Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Bjelovar, jer gotovo svi predavači potječu upravo iz njenih redova, te Alan Čaplar, jedan iz lepeze legendi hrvatskog planinarstva. Veliko hvala i PD “Petrov vrh” iz Daruvara i njihovim članovima, a gdje je odrađen prvi dvodnevni izlet naših školaraca.

Uglavnom i u ovoj jubilarnoj godini, naše planinarke i planinari aktivno rade na svom planinarskom usavršavanju.

Citiramo i objavu našeg velikog prijatelja Damira Škendera iz DPP Ivanić Grad na ovu temu:

“Pa eto da se i mi malo pošpinčimo (pohvalimo) sa našom planinarskom školom, sa nadahnutim i požrtvovnim predavačima i instruktorima, koji su nakon GSS-ovih akcija spašavanja jurili održati predavanja, ljudima koji su nam darovali svoje vrijeme koje su otkidali od svojih obitelji sa zavidnim interesom naših školarki i školaraca, sa prekrasnim i prefinim kolačima modernog i tradicionalnog izričaja obitelji Alić – Marić sa sinergijom oplemenjenom kroz stalna dokazivanja prijateljstva i nesebične suradnje planinara Čazme, Bjelovara i Ivanić-Grada.” Dodali bi i Daruvara.

Što reći na ovaj osvrt nego, planine se žive punim plućima, a dobri ljudi čine ih predivnima.

Tekst : Kristijan Čikor i Damir Škender

Foto: Damir Škender i mnogobrojna ekipa školaraca

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.