Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cima di Terrarossa – Čazmanci na talijanskoj strani Julijskih Alpi

Kako je završila školska godina i nastupili su praznici tako se i manja ekipa HPD Garjevice uputila u Alpe. Ovoga puta izabrali su najviši vrh talijanskih Julijskih Alpi, te ujedno i drugi vrh po visini u Julijskim Alpama. Njegovo veličanstvo – Jof di Montasio, sa svoja 2752 metra visine. 

Ekipa u sastavu Dorijan i Filip, te Dejan Car, Danko Valkaj i Luka Piršljin, krenuli su ranim jutrom na put, no dočekalo ih je iznenađenje na samoj početnoj točci, parkiralištu za uspon prema vrhu. Staza koja je klinčano osigurana “via ferrata” koja vodi prema vrhu, zatvorena je do daljnjega radi rekonstrukcije Pipanovih ljestvi i morali su odabrati alternativu. Kako se sa iste točke ide na susjedni nešto niži vrh Cima di Terrarossa od 2420 metara, ovaj put, morali su se zadovoljiti time, što se nakraju pokazalo kao izvrstan odabir. Staza je bila prekrasna i vrh pristupačan, a na stazi u više navrata susretali su prekrasne divokoze koje su bile toliko pitome da nemalo da jedu iz ruke. Jedno krdo je sačinjavalo 9 alpskih divokoza i kozoroga, te su ovoj hrabroj skupini pružili očaravajuće prizore flore i faune Alpi. Sa vrha na sve strane sezali su pogledi na susjedne vrhove, najbliži ovoga puta nesuđeni Jof di Montasio, pa Kanin, Mangrt i kralj “Julijaca”- Triglav. 

Našem Dorijanu i Filipu ovo je uspon na do sada najviši vrh, a korak su do punoljetnosti, tako da je ovo za njih važna kockica u mozaiku planinarskog odrastanja i dobra uvertira za neke druge, izazovnije vrhove.

Text i fotografije: Luka Piršljin

Unos: K.Čikor

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.