Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

“Ljeto u Čazmi 2022.” – Šatorijadom i Kotlijadom uz Dane našeg grada!

Objavu ćemo započeti pričom jednog lokal patriote. Onako, za uvod.

Riječ „lokalpatriotizam“ kažu da definira ljubav, privrženost prema mjestu ili kraju u kojem je netko rođen ili živi. Nisam znao točno značenje te riječi, iako sam pretpostavljao, no sada znam. Sada znate i vi koji ovo čitate. Ako čitate !?

Nego, kada god spominjem svoj grad Čazmu, kada spominjem Moslavačku goru, regiju Moslavinu, kada govorim o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jer Čazma je teritorijalno dio te županije, nastojim tu notu lokal patriotizma uvijek naglasiti i istaknuti. Kako volim planine i planinarenje, volim ljudima oko sebe dati do znanja odakle sam, gdje živim. Reći im da sam iz Čazme. Upravo zbog toga je ona simpatična, malena žuta zastavica sa grbom mog grada uvijek sa mnom. U mom ruksaku. Znam da Čazma nije centar svijeta, da možda po nekim mjerilima nije najljepši grad na svijetu, da nema ono što imaju mnogi drugi, veći ili manji gradovi, naselja, no Čazma za mene ima ipak nešto što drugi gradovi nemaju i to je meni izrazito bitno. Ja do toga držim, to poštujem. Jer kažu da tko ne čuva i ne poštuje svoje, Božjeg lica neće vidjeti. Ne znam…..

To “nešto” za mene je činjenica da sam ovdje rođen, da su ovdje rođena moja djeca, da ovdje živim, da su ovdje živjeli i žive moji roditelji, moje bake i djedovi, da su ovdje njihova posljednja počivališta i da ću vjerojatno i ja svoje posljednje počivalište pronaći ovdje. Ovdje žive i moji prijatelji. Većina. Zato je Čazma ipak centar mog svijeta. Zato je posebna i zato je nit koju ja i Čazma imamo, neraskidiva. Nadam se da i vi tako osjećate. Barem većina vas…

Dosta za početak…

No, kada ovo pišem, moram ipak još nešto reći. Mislim da mogu ponosno istaknuti da se u Čazmi danas događaju velike stvari, da se Čazma naočigled mijenja, evoluira. Pretvara u nešto još ljepše i zanimljivije. Svakim danom, korak po korak, Čazma postaje jedan potpuno drugačiji grad. Grad koji se mijenja na bolje. Gledajući preko povijesne Gradine, središnjeg Trga čazmanskog kaptola, Vustja, Medjama, Česme…..i dalje. Čazma postaje veliki-mali grad sa dušom. Dušom boje smaragda. Prirodnom i zelenom. Kao što je šuma Garjevica. Moslavačka gora.

A sada i prvi biološki bazen u Hrvatskoj.

Neka nova Čazma! Jedno novo “Ljeto u Čazmi 2022.” Ljeto u kojem sudjeluje kao i svake godine do sada, HPD Garjevica Čazma, uz brojne druge udruge u slavljeničkim danima svog grada. Pa krenimo….

Dana 16.07.2022.g. (subota), s početkom okupljanja od 17.00 sati, a može i ranije, na prostoru ribičkog kompleksa “Vustje” započinje sada već treća obiteljska “Šatorijada”. Spontano okupljanje zainteresiranih građana na spomenutom prostoru u cilju druženja, igre, pjesme i uživanja uz logorsku vatru, te nezaobilazno pečenje kobasica, špeka, jegera i drugih delikatesa na vatrici. Naravno i spavanje pod vedrim nebom u šatorima. Onako kako smo to radili kada smo bili djeca jer u svakom od nas još uvijek čuči veliko dijete. Red je da to prenesemo i na našu djecu.

Kako bi građanima ponudili nešto onako, za razbibrigu, članovi HPD Garjevica Čazma odlučili su zainteresiranima, prvenstveno djeci, prezentirati i Malu školu izrade planinarskih čvorova (uzlova). Naime, pokazati ćemo koje mi to planinari, a nekada i izviđači, čvorove koristimo kada se penjemo planinskim prostranstvima, a da bi naše kretanje tamo bilo sigurnije i uspješnije. Užad za izradu čvorova biti će osigurana od strane planinara, tako da je potrebno samo doći i nešto korisno naučiti.

Nakon učenje izrade i korištenja čvorova, kreće još nešto spektakularnije. Mala škola astronomije. Planinari će na Vustje donijeti opremu za promatranje našeg prekrasnog, zvjezdanog neba, te uz aktivnu prezentaciju i promatranje neba, ići će i edukacija za sve one koji su oduvijek htjeli znati, što mi to sve vidimo u noći, kada pogledamo u nebo i promatramo milijune tih sićušnih “krijesnica”. Zanimljivo, ha !? Ujedno pozivamo sve one koji kod kuće isto tako sramežljivo promatraju zvjezdano nebo, imaju opremu za isto, da nam se pridruže. Biti će to onda prva mala “čazmanska zvjezdarnica” i tko zna, možda jedna nova, lijepa, čazmanska priča! Čazmanski Star Trek!

Kontakt osoba: Žarko Jančić 098 724 145

Naredni dan, 17.07.2022.g. (nedjelja), od ranog jutra kreće ponovno jedna već tradicionalna priča ovog planinarskog društva, našeg grada i Turističke zajednice grada Čazme.

Planinarska Kotlijada!

Pod paskom našeg dragog Franje Jagatića, ponovno na ribičkom kompleksu “Vustje”, planinari i prijatelji, kuhaju u svojim kotlićima mnoštvo delicija za svoje sugrađane. Ponovno će kroz sjenu krošnji borova, pa kriomice uz nasipe rijeke Česme, migoljiti miris neodoljivog srnećeg paprikaša, pikantnog fiš paprikaša, tradicionalnog čazmanskog graha, uvijek intrigantnih fileka, gulaša od gljiva ubranih na obroncima Moslavačke gore i još mnogo, mnogo drugih delicija. A sve kuhano sa iznimnom pažnjom marljivih kuhara i njihovih pomagača.

Na vama dragi naši sugrađani i prijatelji je samo da toga dana poslije 13.00 sati dođete praznog želuca i kušate ova prava mala kulinarska remek-djela. Jer kuhamo samo za vas. Sva hrana je naravno kao i uvijek do sada besplatna. Posude i pribor za jelo biti će osigurani, no bilo bi lijepo kada bi sa sobom ponijeli neku posudicu i pribor za jelo jer bi time pridonijeli zaštiti našeg zajedničkog okoliša. Hvala!

Za one žedne biti će dolje i nešto za piće po popularnim cijenama, a ako ćete željeti zaplesati i za to smo se pobrinuli. Uz tradicionalnu glazbu čazmanskog kraja.

Osoba za kontakt: Franjo Jagatić 099 377 1844

Što reći na kraju ?

Dođite na ribički kompleks “Vustje” u Čazmi, dana 16. i 17.7.2022.g. i uživajte cijeli vikend sa planinarima i prijateljima na obiteljskoj Šatorijadi i planinarskoj Kotlijadi! Za našu smaragdnu Čazmu!

Planinarski pozdrav!

Fotografije: Davor Kirin – Photography

Izrada plakata: Kristijan Čikor

Tekst i unos: Kristijan Čikor

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.