Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Čovjek za čovjeka, čovjek za djecu, djeca za ispunjenje čovjekova srca…

…riječi su to Ranka Dragičevića, planinara, pustolova, avanturiste, velikog prijatelja našeg planinarskog društva. Čovjeka koji je ove subote u kino dvorani Centra za kulturu Čazma, zajedno sa živućim legendama hrvatskog alpinizma i planinarstva, barba Stipom Božićem i neukrotivim Mariom Celinićem, održao jedno fantastično, inspirativno, humanitarno predavanje. Predavanje o velikom planinarskom pothvatu i odricanju, te svakako, pomicanju ljudskih granica. Predavanje o ljudskoj dobroti.

Bilo je divno poslušati ovu priču. Pitajte one koji su bili tamo. Jer, kako smo obećali na početku predavanja, svi oni koji su predavanje poslušali, izlaskom iz dvorane još su dugo o njemu razmišljali. Jer to je takva priča. I zbog same težine cijelog tog planinarskog poduhvata ali prije svega zbog cilja koji je postignut tim poduhvatom.

Naime, Ranko i njegov prijatelj Danijel Lončar nisu hodali iz sebičnih razloga, zadovoljenja vlastitog ega. Svaki njihov korak, ma kako bio težak i iscrpljujuć, imao je jedan viši, plemenitiji razlog. Posebnu svrhu. Bio je to, ustvari, bili su to koraci za djecu. Djecu sa teškoćama u razvoju i za njihove terapije. Za čak 1700 terapija, jer Ranko i Danijel sakupili su u tih, gotovo 50-ak dana hodanja po najljepšim ali i najsurovijim planinskim dijelovima naše Domovine, nevjerojatnih 170.000,00 kuna za tu djecu. Time je sve rečeno i u tome je posebna veličina ove priče.

Naše prijateljstvo sa Rankom koje je rođeno ove godine, negdje tamo daleko, na obroncima majke svih planina, Himalaji, gdje smo prvi put čuli ovu priču, odmah je u nama zapalilo iskru. Rekli smo si da Čazma mora čuti ovu priču. I uspjeli smo u tome. A kada su se toj priči nesebično, punog srca, oduševljeno, pridružili Stipe Božić i Mario Celinić, onda je sve ovo dobilo jednu posebnu dimenziju. Bez puno razmišljanja, odmah smo shvatili da humanitarna priča ako ju već želimo ovdje prezentirati, mora obavezno imati humanitarnu podlogu. Opet za djecu. Ovaj put za djecu koja pohađaju i koja će pohađati Osnovnu školu u Čazmi. Školu koja je teško stradala u rujanskom nevremenu i zadobila tom prilikom teške rane. Ponosni smo jer planinari su to prepoznali i prvi odlučili pomoći. U skladu sa svojim mogućnostima.

U minulu subotu, neki su to prepoznali, neki ne, jer ruku na srce, željeli smo da više naših sugrađana i sugrađanki dođe i posluša ovu priču i bude sastavni dio nje. No zadovoljni smo! Naše srce je danas veliko kao Everest! Nekada se malenim, sitnim koracima dolazi do velikog cilja.

Hvala onima koji su došli. Hvala u ime Osnovne škole u Čazmi. Hvala u ime djece.

Ovom pričom koja je bila apsolutno besplatna, nazočni su kroz same donacije pri ulazu u kino salu, a nakon toga kupnjom fotografija i knjiga “Srcem kroz planinu” autora Ranka Dragičevića i “San o Everestu” autora Stipe Božića, prikupili 3.300,00 kuna za Osnovnu školu u Čazmi. Za djecu.

Jesmo li zadovoljni ? Jesmo! Da li je moglo bolje ? Moglo je! I još uvijek može!

Naime, ako je netko zainteresiran za doniranje sredstava za Osnovnu školu u Čazmi, neka nam se obrati. Mi ćemo sve zainteresirane uputiti na pravu adresu. Na adresu onih kojima je to potrebno. Adresu naše djece. Sa zadovoljstvom…

HPD Garjevica Čazma se iznimno zahvaljuje Turističkoj zajednici grada Čazme i gradu Čazma na kontinuiranoj potpori pri organizaciji ovakvih događanja. Hvala vam!

Tekst i unos: Kristijan Čikor

Fotografije: Davor Kirin-Photography

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.