Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Risnjak, 20.06.2021.

Već dugo, kao magnetom, mene osobno privlači planina Veliki Risnjak, uvijek je tako blizu, a tako daleko.Ogromna kamena gromada, usred zelenila debele šume.Uglavnom, naše druženje je počelo u Čazmi u 6.00, a nastavilo se dolaskom na Platak tri sata kasnije.Nakon kraće pripreme, i traženja početka staze, koji je u cijelom kompleksu slabo označen, krećemo put Risnjaka. Staza zahtjevna, traži dobru formu. Čas idemo uzbrdo, čas nizbrdo, i tako više puta.Nakon dobra tri sata hoda kroz, uglavnom debelu bukovu šumu, dolazimo do Schlosserova doma upodnožju vrha Veliki Risnjak. Slijedi kraća okrijepa i priprema za završni dio uspona kroz klekovinu igoli kamen u samom završnom dijelu. Uspon je kratak, ali zahtjevan. Nagrada je prekrasan pogled nasve četiri strane svijeta, djelomično uskraćen sumaglicom, kao posljedicom sparine. Lijepo se vidiSnježnik, Guslica i Lokvarsko jezero. Nešto slabije kvarnerski otoci, Učka, i Alpe u Sloveniji. Slijedi slikanje i krećemo nazad prema domu u podnožju. Dom je upravo otvoren, i ima u ponudi jako dobargrah, i hladne napitke. Put nas kasnije vodi nazad prema Platku, već utabanom stazom. Vraćamo se kući teških nogu, ali bistre glave bogatiji za još jedno iskustvo. Čazma nas dočekuje tiho i mirno, i to je jedino što nam uz tuš, u tom trenutku treba. Svim učesnicima, kapa dolje i čestitam.Zamjerku imam prema skijaškom centru Platak. Mišljenja sam da bi bilo jako dobro postaviti na vidljivom mjestu na ulasku u komplex kartu sa svim označenim objektima, i polazištima planinarskihstaza, jer osim što je to skijaški centar zimi, i ljeti i zimi je polazište staza za obližnje vrhove.Priznajem da je ovaj opis dosta štur, dalo bi se tu još štošta napisati, npr. o bušu kao vrsti vegetacije,o dogodovštinama Pimpyja i Žutog, no o tome nekom drugom zgodom.

Vedro i sretno.

Žarko Jančić, vodič

Još nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.