Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gorski kotar – južni dio – Viševica: „28.Zimski uspon na Viševicu“

This event has ended

     Viševica se ističe izgledom i visinom od okolnih planina. Stožastog je oblika, a strmim zapadnim obroncima spušta se prema istočnom rubu Ličkog polja. Južnim obroncima Viševica se spušta ka selu Ravno. Viševica predstavlja središnji vrh podjednako udaljen od Velebita, Bjelolasice, Risnjaka, Snježnika, Učke i otočnih vrhova sjevernog Jadrana, s vrha promatrač ima osjećaj da se nalazi u središtu golemog prirodnog amfiteatra.

     Pogledi su fenomenalni neometani na sve strane. Posebno je lijep pogled na Lič-polje, Fužine, Rijeku, greben Učke i Ćićarije, posebice prema priobalju, moru i otocima sjevernog Jadrana. Po  lijepom vremenu lijepo se vide Kamniško-Savinjske i Julijske Alpe s prepoznatljivim vrhovima. S pravom se ubraja među najljepše vidikovce u Gorskom Kotaru, kako opsegom tako i ljepotom vidika.

     Vrh je označen Metalnom šipkom zataknuta u gomilu kamenja. Tu je i betonski stup na kojem je pričvršćena metalna kutija s upisnom knjigom i metalni tuljac, a tu je i neizostavni metalni žig.

Plan puta:

16.01.2022.g. (nedjelja)

Polazak autobusa iz Čazme (autobusni kolodvor) je u 06.00 sati.

Putujemo autocestom od Ivanić Grada u pravcu Zagreba, te u smjeru Rijeke. Sa autoceste silazimo kod izlaza Vrata, zatim kroz nadaleko poznate Fužine prometujemo do mjesta Lič. Od Liča krećemo prema Novom Vinodolskom i zaustavljamo se kod mjesta Vagabundine kolibe na Ravnom. Ovdje izlazimo iz autobusa, prijavljujemo se kod domaćina za pohod i eventualno gablec, te krećemo na pohod sa ostalim planinarima. Planirano trajanje putovanja Čazma-Vagabundina koliba (Ravno) je oko 3 sata.

Pješački pohod započinje oko 09.30 sati kod Vagabundine kolibe i ide prema raskršću udaljenom oko 700 m od Vagabundine kolibe u smjeru Liča. Na stazi dužine oko 5 i pol km i  564 m visinske razlike (uspon traje oko 2 i pol sata),  bit  će vjerojatno organizirano dežurstvo  članova PD Strilež, kao i članova HGSS-a Stanice Rijeka.

NAPOMENA: PD Strilež iz Crikvenice koje je organizator pohoda još nije izradilo detaljan Plan, no svake godine pohod je isti, te je na temelju toga izrađena ova projekcija Plana puta. Njihovu stranicu možete pratiti na linku https://pd-strilez.hr/pds/

Predviđeni troškovi:

  • predviđen prijevoz autobusom 19 sjedala, po cijeni od 150 kuna
  • iznos donacije PD Strilež Crikvenica oko 10 kn za čaj i dr., a cijena hrane koju organiziraju domaćini je po popularnim cijenama.

Obavezna oprema:

  • standardna planinarska za zimske uvjete + obavezno zaštita za kišu, snijeg i vjetar
  • 1,5 – 2 litre pitke vode ili izotoničnog napitka
  • planinarska iskaznica  

Informacije i prijave:

  • Kristijan Čikor – mob.098/403 465 ili e-mail cazma1226@gmail.com
  • NAPOMENA: zainteresirani za pohod javljaju se i istovremeno uplaćuju akontaciju od 150,00 kuna najkasnije do 09.01.2022.g. (nedjelja), isključivo vodiču izleta.  
  • Povrata novca od akontacije nakon 09.01.2022.g. NEMA.
  • Prijave se primaju do popunjavanja ukupnog broja

Prijavom na pohod svaki sudionik potvrđuje da je zdravstveno i kondicijski spreman i da će se ponašati isključivo po uputama vodiča. Vodič zadržava pravo promjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Organizator: Kristijan Čikor; mail: cazma1226@gmail.com: mobitel: 098 403 465

Vrsta izleta: jednodnevni