Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ĆIĆARIJA – Veliki Planik-Mali Planik-Ošalj vrh

This event has ended

ĆIĆARIJA (slovenski-Čičarija; talijanski-Cicceria i Monti della Vena) je vapnenački planinski vijenac u sjevero-sjeveroistočnom dijelu poluotoka Istre. Zbog prostranosti i oblika reljefa ima karakteristiku brdovite visoravni.

Pruža se u dinarskom smjeru od sjeverozapada (zaleđe Trsta i Kopra) na jugoistok (zaleđe Rijeke i Opatije). Duga je oko 45 km, a široka 10 do 15 km (površina oko 500 km2), prosječno je visoka 700 do 800 m n.v. Od ostatka Istre izdvaja se većom nadmorskom visinom i hladnijom klimom. Njezin je zeleni pokrov isprekidan bijelim liticama, pa se taj dio Istre naziva i Bijela Istra u užem smislu.

Ćićarija je slabo naseljena, priroda je tu izuzetno očuvana. Najviši vrh je Veliki Planik (1272 m).

Ćićarija nema izrazitih međa: na istočnoj strani granica joj je uz cestu Kastav–Matulji–Veprinac–Vranja prema prijevoju Poklon. Istočnije od toga na nju se nadovezuje liburnijski prostor što se pruža uz opatijsku rivijeru. Sjeverozapadna granica prostor je tršćanskoga Krasa i Brkina, sjeverna je međa Ćićarije hrbat usporedan s cestom Rijeka–Trst (Brgud–Šapjane–Podgrad–Obrov–Materija–Kozina), a južna je granica između vapnenačke i flišne podloge (Vranja–Lupoglav–Roč–Buzet–Sočerga–Črni Kal).

Manji dio (sjeverni) nalazi se u Sloveniji, a veći (južni) u Hrvatskoj, pa takvom rasporedu odgovaraju sastav stanovništva i govorni jezik. U Žejanama je očuvan istrorumunjski govor (Ćići).

Ćićarija je dobila ime po Istro-Rumunjima koje nazivaju Ćićima.

​Južno od poteza Opatija-Vranja nadovezuje se na Ćićariju masiv Učke koji se pruža sve do Plomina. Ćićariju i Učku razdvaja prijevoj Poklon.

__________________________________________________________________________

Plan puta:

05.12.2021.g. (nedjelja)

Polazak autobusa iz Čazme (autobusni kolodvor) u 05.00 sati

Putovanje iz Čazme preko Ivanić Grada, ulazak na auto cestu A3. Kod Lučkog ulazak na auto cestu A1, te na čvoru Bosiljevo ulazak na auto cestu A6. Kod Rijeke ulazak na auto cestu A7. Silazak na izlaz Veprinac i uspon prema prijevoju Poklon.

Planirano trajanje putovanja oko 3 sata, uz jedno stajanje na auto cesti (odmorište Ravna Gora). Izlazak iz autobusa kod Planinarske kuće Poklon, slaganje opreme, priprema za pohod.

Start planinarskog pohoda oko 09.00 sati.

Blagim usponom, laganom stazom, od Planinarske kuće Poklon, u pravcu Sjevera, makadamskom cestom do skretanja za Ošalj vrh (1176,5 mnv). Umjeren uspon na navedeni vrh. Ošalj vrh je travnat, razgledan i pruža mogućnost lijepog pogleda.

Kraći odmor, te nastavak pohoda kroz šumoviti dio, laganom stazom, sve do uspona na vrh Mali Planik. Vrh Mali Planik (1259,4 mnv) je kombinacija travnate i stjenovite podloge. Omogućava također lijep pogled na horizont. Duže zadržavanje na ovom vrhu jer do našeg cilja, odnosno vrha Veliki Planik (1271,5 mnv) ima tek nekoliko minuta hoda, a vrh ne omogućava takvo uživanje u pogledu kao Mali Planik.

Na Velikom Planiku kraće zadržavanje, te uzimanje otiska žiga za one koji iste sakupljaju, pošto je to najviši vrh Ćićarije i obavezna točka Hrvatske planinarske obilaznice (HPO).

Od Velikog Planika slijedi povratak. Prvo do makadamske ceste na predjelu Sinožet i potom makadamom sve do polazišne točke, Planinarske kuće Poklon.

Planirano vrijeme hoda sa odmorima, oko 5-6 sati.

Staza je lagana, nezahtjevna i primjerena svim dobnim skupinama uz određenu kondicijsku spremnost.

Postoji mogućnost organizacije hrane u Planinarskoj kući Poklon, no to ovisi o razvoju  epidemiološke situacije u RH, volji domaćina i broju planinara zainteresiranih za ovaj pohod.

Računajte zato da je hrana iz ruksaka.

Planirano vrijeme polaska za Čazmu, istom rutom, uz jedno stajanje na auto cesti (odmorište Vukova Gorica) je najkasnije oko 17.00 sati. Dolazak u Čazmu između 20.00 i 21.00 sati.

Predviđeni troškovi prijevoza:

  • biti će poznati po zaprimanju ponude tvrtke Čazmatrans, kao i o broju zainteresiranih članova za pohod (predviđanje na bazi 25 planinara oko 150 kuna po osobi).
  • svatko tko želi na pohod OBAVEZAN je na račun HPD Garjevica Čazma (IBAN HR 8923400091110528929), do 28.11.2021.g. uplatiti akontaciju od 100 kuna (povrat novca nakon uplate nije moguć)
  • molim da kod uplate obavezno navedete svoje ime i prezime te „akontacija za izlet Ćićarija“

Obavezna oprema:

  • standardna planinarska + obavezno zaštita za kišu i vjetar
  • minimalno 2 litre pitke vode ili izotoničnog napitka, hrana za jednodnevni pohod
  • osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica i ovjerena planinarska iskaznica

Informacije i prijave:

  • Kristijan Čikor – mob.098/403465 ; Ivančica Čikor – 099/7209398; e-mail cazma1226@gmail.com
  • Prijave se primaju do popunjavanja ukupnog broja, uz diskreciono pravo vodiča da odbije one za koje smatra da nisu u psihofizičkom stanju odraditi ovaj pohod

Prijavom na pohod svaki sudionik potvrđuje da je zdravstveno i kondicijski spreman i da će se ponašati isključivo po uputama vodiča.

Vodič zadržava diskreciono pravo promjene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.