Imamo 7 gostiju i nema članova online

Visokogorci na Karavankama (Stol) 16.02.2020.

Ove godine Visokogorska sekcija HPD Garjevice već na trećem vrhu u Alpama, ovaj put su odabrali povijesni vrh za Slovensko planinarstvo.

Najviši vrh Karavanskih Alpi koji razdvaja Sloveniju od Austrije,  Stol visok 2236 metara ima veliko značenje za slovenski planinarski savez. Na njemu je rođena ideja osnivanja slovenskog planinarskog društva. Mladi planinari Hauptman Josip, Ivan Anton i Korenčan Bishop 23. srpnja 1892. popeli su se na Stol. Iste godine rođen je i Josip Broz, no to ovdje nije u važnosti. Razgovarali su o tome zašto sve planine i kolibe, imaju njemačke natpise i putokaze. „Vzdramimo ga!” rekli su mladići, dali ruku i odlučili ne odustati dok se ne uspostavi Slovensko Planinarsko društvo. Preuzeli su inicijativu i želju, uskoro su je realizirali: 27. veljače 1893, u Ljubljani osnovano je Slovensko planinarsko društvo.

Tako su i naši Čazmanci, njih pet, uspješno savladali vrh Stol (na njemačkom - Hochstuhl), unatoč snijegu i ledu , ali uz punu planinarsku spremu sa derezama na nogama za sigurno kretanje po ledu savladali vrh Karavanki i ponosno razmotali Hrvatsku zastavicu.

Vrijeme je bilo fantastično, bez oblaka i vjetra sa obilatim zubatim suncem, uživali u predivnom pejzažnom pogledu na Austriju i austrijske vrhove, ostale vrhove karavanskih Alpi kao i na Julijske i Kamniške. Veličanstveni Triglav na dohvat ruke , ali najviše ih se dojmio alpski biser jezero Bled koje se vidi kao na dlanu i očarava pogled sa svojim otočićem na sredini.

Uz kratak odmor na vrhu odmah pada ideja, ma moramo vidjeti Bled iz bliza i ekipa već kreće.

Kako im je ova godina već dobro krenula u visokom gorju tako se i nadaju da će biti još planinarskih iskustava, dodao je voditelj Visokogorske sekcije Luka Piršljin.