Imamo 9 gostiju i nema članova online

Otok Krk-Kanjon Vrženica 20.10.2019.

20.10.2019. godine u ranim jutarnjim satima 30-tak planinara HPD Garjevice Čazma uputilo se put Otoka Krka.  Odredište Baška, kamp Bunculuka gdje je polazišna točka pohoda. Planinarski pohod kojem nije bio cilj osvajanje planinarskih vrhova kao što to inače biva ali je imao svoje čari kojima je na kraju uspio planinare ugodno iznenaditi. 

 U 9h krenuli smo  na pohod. Staza u početku  vodi  kraj sada već pustog kampa koji je svoja vrata zatvorio prije 20-tak dana. Vrlo brzo iz pitome borove šumice staza prelazi u kamenitu stazu koja   vodi ka vidikovcu Rebica na 311m.n.v. Svakim novim korakom otvarali su se prekrasni vidici duž morskog plavetnila obližnje otoke i predivne uvale.  Vela luka i Mala luku su prekrasne uvale iznad kojih se s jedne strane uzdiže vidikovac Rebica a sa druge strane na najistočnijem  rtu otoka Krka ostaci i ruševine gradine Corinthia.

Nakon spuštanja u Velu luki uslijedila je okrjepa hranom, pićem i naravno kupanje J.

Nakon cca sat vremena odmora pokret nazad put Rebice  do mjesta gdje se staza račva: jedna staza vodi u Kanjon Vrženica a druga prema početnoj točki pohoda.  Na ovom mjestu grupa se razdvojila: jedna grupa od 10 članova vratila se istim putem ka polazišnoj točki dok je druga grupa od 23 člana krenula put surovog kanjona. Prolazak kroz kanjon bio je poseban doživljaj a osobito je bio izazovan i zanimljiv za najmlađe članove koji su sa užitkom i lakoćom skakutali od stijene do stijene i savladavali prepreke od kamenih stijena. Svoje oduševljenje nisu krili ni ostali članovi. Kanjon se pokazao kao pun pogodak sa svim svojim čarima i izazovima a prolazak kroz isti iziskivao je spretnost i dobru koordinaciju pokreta.

Iz uzbudljivog kanjona koji je uspješno savladan staza vodi  u prekrasnu uvalu Vrženica gdje smo kratko predahnuli uz ponovno očaravajući doživljaj mora, sunca i kamena. Staza   dalje naizmjenično vodi po stjenovitoj obali koja se izmjenjuje sa prekrasnim uvalama.

Pohod završava na polazišnoj točki oko 17h nakon čega je uslijedio povratak u Čazmu u raspjevanom autobusu i odličnom raspoloženju.

Planinari su bili puni dojmova, očarani prekrasnim vidicima koje su otkrivali svakim novim korakom. Na pohodu su bila i 4 najmlađa člana društva koji su još jednom  pokazali da su pravi majstori pentranja te da su svojom spretnošću i vještinama penjanja i spuštanja po stijenama ovaj izazov savladali sa lakoćom. Bravo za naše najmlađe !

 Cijelim putem vrijeme nas je fantastično poslužilo, oblaci su većinu vremena priječili da nas sunce prži na golom kamenu a povjetarac nas je rashlađivao cijelim putem izmjeničnim intenzitetom.

Bio je ovo jedan zanimljiv izlet upotpunjen uvijek dobro raspoloženim i veselim planinarkama i planinarima HPD Garjevice.

 

Režija:

Organizator: Nataša Furmek

Vodič: Žarko Jančić